top of page

Orthodontie

De letterlijke vertaling van orthodontie is "rechte tanden". Maar om die rechte tanden te krijgen, wordt er wel een offer gevraagd: het dragen van een beugel.

De ontwikkeling van een gebit duurt jaren. Het eerste tandje breekt meestal tussen de vijfde en de negende maand door en pas rond het achttiende jaar is het volwassen gebit compleet. Tijdens al die jaren kan er het een en ander misgaan. Bijvoorbeeld door aangeboren afwijkingen, erfelijke factoren en ongelukken, maar ook door duimzuigen, vroegtijdig verlies van melktanden en het ademen met open mond.


Als het gebit niet in staat is om deze problemen zelf op te lossen, komt de beugel als hulpmiddel om de hoek kijken. Een beugel moet tanden en kiezen zó aansluiten dat ze weer recht op elkaar gaan staan. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar is ook goed voor het functioneren van het gebit. Als de tanden en kiezen beter op elkaar passen, is het makkelijker kauwen en bijten. Bovendien kunnen de lippen dan beter op elkaar aansluiten en is het makkelijker om het gebit te onderhouden.

bottom of page